12 Ekim 2011 Çarşamba

Ganeşa


Fil-Tanrı belki de Hindistan'ın en gözde tanrılarından biridir. Efsanenin popüler bir versiyonu, Ganeşa'nın fil başını babası Şiva'nın bir öfke nöbetine bağlar. Şiva'nın çileci zevkler uğruna terk ettiği eşi Parvati, kendi ilahi gücüyle Ganeşa'yı yaratır. Buna kızan Şiva daha sonra Ganeşa'nın başını uçurur ve Parvati'yi çok perişan bir duruma düşürür. Davranışının ne kadar düşüncesizce olduğunun farkına varınca, Ganeşa'ya karşılaştığı ilk canlı yaratık olan filin başını takar . Talih tanrısı Ganeşa'nın hayattaki sızkıntıları aşmaya yardımcı olduğuna inanılır. Binek hayvanı olan Vahan adlı fare, en küçük canlının bile sahip olduğu gücün bir simgesidir.

Not: Hindistan genelinde tapınılan bir tanrı olmasına karşın en çok saygıyı Mumbai'de (Bombay) görür.

27 Eylül 2011 Salı

MBA



20.yüzyıl başlarında ABD'deki üniversiteler sanayi şirketlerinin üst düzey yönetici adayları için lisansüstü programları oluşturdu.
Amaç özel öğrenimleri bitirmiş öğrencileri genel işletme yönetiminde önderliğe hazırlamak üzere iş dünyasının bütün alanlarındaki gerekli bilgi ve becerilerle donatmaktı. İngilizce kısaltılmış adıyla "MBA" denen bu işletme lisansüstü programına katılan öğrenciler yönetim, pazarlama, muhasebe, finans, işletme yönetimi, strateji, örgütsel davranış ve uluslararası ticaret alanlarında yetiştirilir. Amerika, Avrupa ve Asya'da ki önde gelen işletme okullarının mezunları uluslararası şirketlerinin kapmaya çalıştığı elemanlardır.

Psikiyatrik Kapatma



Akıl hastası ya da uyuşturucu bağımlısı suçluların hapishane yerine psikiyatrik kliniklere (veya nadir durumlarda uzaklaştırıcı rehabilitasyon programlarına) yerleştirilmesine "psikiyatrik kapatma" denir. Böyle suçlular hukuk tanımına göre suç işleyebilecek ehliyette olmadığından esasen hasta olarak kabul edilir. Bu tip cezanın başta gelen gerekçeleri tedaviyle iyileştirme ve toplumu korumadır. Böyle kurumların güvenliği kameralarla ya da çitlerle sağlanır. Son yıllarda psikiyatrik kısıtlamaya daha sık başvurulmaktadır. Bazı mağdurların ve başka toplum kesimlerinin bu yaklaşım konusunda çekinceleri vardır.

22 Ağustos 2011 Pazartesi

Çin'in Yükselişi



Dünyanın en kalabalık nüfuslu ve üçüncü büyük ülkesi, bir nükleer güç ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden biri olan Çin, II.Dünya savaşı'n dan beri önemli bir uluslararası rol oynuyor. Ayrıca, ekonomisi 1980'lerden beri neredeyse %10'a varan ortalama bir büyüme  hızıyla gelişiyor.
Şu anda dördüncü büyük ulusal ekonomi konumuna ulaşmış durumunda. Birçok uzman zengin kültüre sahip bu ülkenin girişken bir ekonomik süper güç olarak 21.yüzyılda birincilik için ABD'yle yarışa girebileceği öngörüsünde bulunuyor.

Musevilik



Günümüz Museviliğinde ki çeşitliliğin kökleri Tevrat'ın farklı yorumlarında yatar.
Gelenekçi Yahudiler kutsal emirlere sıkı sıkıya uyar, liberal Musevilikte ise kadın hahamlar bile görülür.

Titus Kemeri


Kudüs'ün ele geçirilmesinin anısına Roma'da inşa edilen Titus Kemeri'n de başka şeylerin yanı sıra tapınağın yağmalanışıyla ilgili sahneler yer alır.

El-Ezher Camii


Günümüzde Kahire'de ki Sünni El-Ezher Camisi dünya genelinde en nüfuzlu kurumdur.

21 Ağustos 2011 Pazar

Mikroçipler


Mikroçipler, 30 litre havada azami tek bir toz zerresinin bulunduğu odalarda üretilir.
Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, kent havasının 30 litresinde 15 milyon zerre bulunur.

Çiçek Hastalığı


Geliştirilen aşılara rağmen, yoksul bölgelerde insanlar halâ çiçek hastalığından ölüyor.

Yıldırım


Birkaç milisaniye ye sığan yüksek voltaj boşalmasına rağmen, bir yıldırım çakımının enerjisi bir litre kalorifer yakıtının kinden düşüktür. 

Güneş Pilleri


Bir metrekarelik güneş pilleri parlak güneş ışığında 1 saatte (bulutlu havada 20 saatte) yaklaşık 1 kilovat üretebilir.
Tek kişilil bir eve tam enerji sağlamak için 6-7 metrekarelik piller gereklidir.

Daha Yeni Kayıtlar Ana Sayfa

Related Posts with Thumbnails

Blogger Template by Blogcrowds